Україномовний гід або хто насправді його ідеатор

Автор: Чорна Туфелька

Хто знає, що таке україномовний гід?

Українська діаспора знає, тому що саме вони більше десяти років намагалися це реалізувати у різних країнах світу.

Саме завдяки діаспорі стало відомо те, на що мало хто звертав свою увагу, а саме, відсутність інформації українською, навіть в паперових місцевих туристичних гідах або буклетах.

Мені особисто, ще у 1997 році у Германії, у 1995 році в Угорщині, не дивлячись на те, що я була російськомовною дитиною, вразило і образило те, що багато де зустрічалась інформація російською і ніде не було жодного слова українською.

І я пам’ятаю скільки часу було витрачено і скільки роботи було зроблено для того, щоб мова залунала у музеях та галереях Європи. Починаючи від вивчення зацікавленості туристів, місць, середньої кількості туристичних груп, вік, сезон і багато іншого. Я особисто також займалася цим питанням і саме цьому, для мене є важливим досягненням реалізація україномовного гіду у різних країнах.

Мене дивує, що лише зараз про це заговорили і вже другий день наші ЗМІ пишуть лише про італійський Колізей, а список країн та місць, де вже лунає наша співуча мова не маленький і продовжує рости.

Однією з перших країн де на початку листопада 2017 року масово запрацював україномовний гід стало місто Берлін у Німеччині і не лише в одному цьому місті, а на кожному екскурсійному маршруті. А на підготовку, аудіо запис, переклад, потрібно було немало часу.

Прискоренням реалізації цього проекту стало надання безвізу Україні, коли музеї, виставкові центри, галереї побачили скільки дійсно зацікавлених культурою, мистецтвом та історією людей серед українських туристів.

Моя величезна вдячність тим, хто не здався протягом усіх цих років і досяг мети реалізувавши проект поширення української мови у світі. Нехай ті, що крадуть лаври, зламають собі обидві ноги тричі. А ми з вами знаємо чия це заслуга.

Цьом

P.S.: Наш сайт абсолютно волонтерський, гранти не гриземо, дотацій з бюджету не отримуємо. У кого є можливість взяти участь в розвитку проекту, будемо вдячні.

Рабів надішлемо поштою

5375 4141 1364 0162

Патреон

Решта реквізити в меню сайту.

Дякую всім за участь у розвитку.

Україномовний гід або хто на справді його ідеатор
Please follow and like us: